Gin klasici su ponovo u modi, a kako se čini, neće tako skoro ni izići iz mode. Gimlet, kojem smo u ovom receptu dodali dalmatinsku notu, je star preko sto godina, a kao i sve dobre stvari, nastao je slučajno.
U 19om je stoljeću britanska mornarica posadama brodova propisivala dnevno sljedovanje soka limete kako bi ih zaštitila od skorbuta (bolest nedostatka vitamina C). Časnici na ovim brodovima su imali pravo i na sljedovanje najpopularnijeg alkoholnog pića tog vremena – gina, a trenutak kada su ova dva sastojka pomiješana, trenutak je od kojeg svijet uživa u raznim varijantama gimleta.
RECEPT
- 6 ml gina – najbolji je onaj koji je pri ruci :)
- 3 ml svježe cijeđenog soka limete
- 3 ml šećernog sirupa od lavande *
- grančica lavande za ukras
PRIPREMA
Gin, sok limete i šećerni sirup kombinirajte u shaker-u. Dodajte led i promućkajte dok nije dobro ohlađeno. Procijedite u ohlađenu čašu i ukrasite grančicom lavande.
Šećerni sirup od lavande
Šalicu vode i šalicu bijelog šećera uz desetak cvijetova lavande prokuhajte do ključanja. Uklonite s vatre i pustite da odstoji cca 30 minuta. Procjedite, dobro ohladite i čuvajte u frižideru.